Artykuł poświęcony znaczeniu pszczoły dla ekosystemu oraz opisujący, jak produkcja miodu wpływa na środowisko.
Więcej…
|
Najzdrowsza apteka to pszczela pasieka
" Chcesz jak najpóźniej zamknąc nad sobą trumny wieko, jedz miód i pszczele mleko"
Pszczoły wytwarzają miód w ten sam sposób od 150 milionów lat.
Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.
Fruktoza zawarta w miodzie odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe produkty kawy, alkoholu i innych używek.
Miód reguluje procesy trawienne i zapobiega wzdęciom.
|
Miód szybko wzmacnia i regeneruje organizm po dużym wysiłku fizycznym i umysłowym. Cukry proste glukoza i fruktoza zawarte w miodzie błyskawicznie przenikają do krwi.
Miód w dawnych czasach był przez okres miesiąca spożywany przez nowożeńców jako środek wzmacniający, celem uzyskania zdrowego potomstwa. Dlatego mówimy "miesiąc miodowy"
Tam gdzie pszczoła żyć nie będzie nie może żyć człowiek.
"Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka..." Autor: Karol Darwin
Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-450 ruchów skrzydełkami na sekundę, a prędkość lotu wynosi 20-60 km/h.
"Kawa powinna być czarna jak smoła, słodka jak pszczoła i gorąca jak smoła." Przysłowie arabskie
|
|