Miód nawłociowy KUPISZ TUTAJ !
Powstawanie i działanie !
Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą miodu. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą. Charakteryzuje się jasno żółtą barwą i lekko kwaskowym smakiem.
Dobroczynne właściwości tego wyrobu pszczelego są znane od kilkuset lat. Już ludzie pierwotni czy wieku starożytnego stosowali ten naturalny środek na wiele trapiących ich problemów. Uważany był również, jako nektar życia. Wszakże Hipokrates twierdził, iż jest środkiem przedłużającym życie. Od tamtych czasów minęły już setki tysięcy lat, jednak miód nadal jest stosowany i spożywany.
Miód nawłociowy, jako że jest mało popularną odmianą a co się z tym wiąże i trudniej dostępną- często jest zastępowany podobnym suplementem.
Miód jest popularnym produktem zarówno w dziedzinie farmaceutki jak i kosmetologii. Spotkamy go w składzie bardzo wielu suplementów, które używamy, na co dzień. Jednakże o wiele prościej i tanie jest stosowanie ówże specyfiku w sposób bezpośredni. Przykładów można tu podać niezliczoną ilość. Dla kobiet będzie to kąpiel z dwoma łyżkami rozpuszczonego miodu a dla amatorów słodyczy będzie to batonik z suszonych owoców zatopionych w miodzie. Jak widać zastosowań tego naturalnego produktu jest wiele. Dlatego też należy zwrócić uwagę na odpowiednią, jakość kupowanego przez nas wyrobu pszczelego. Zastanówmy się również, w jakim szczególnym celu będziemy go używać bądź spożywać, gdyż każda odmiana miodu ma szczególne właściwości. Niejednokrotnie nie zwracamy uwagi na tak drobne detale a jakże cenne dla naszego zdrowia i urody.
Miód nawłociowy jest głownie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. Jego gorzkawy posmak może również wzbogacić aromatem potrawę. Przechowując w spiżarni ten wspaniały produkt z całą pewnością niejednokrotnie go użyjemy.
Miód pszczeli nawłociowy jest chętnie kupowany przez nasze babcie. Młode pokolenie woli stosować gotowe, dostępne w sklepach suplementy. Ale czy rzeczywiście są tak skuteczne? Na to pytanie już musi każdy sobie sam odpowiedzieć. Ale wiedzmy, że nasze babcie, prababcie, praprababce zawsze zachwalały miód i często z niego korzystały kulinarnie i pielęgnacyjnie.
Miód nawłociowy od zawsze był i jest nadal suplementem, który gości w naszych kuchennych szafkach ale czy potrafimy zawsze go dobrze wykorzystać?
Najlepiej tu zapoznać się z radami członków naszej rodziny starszego pokolenia. Jednak, gdy nie mamy takiej możliwości, skorzystajmy z Internetu. Wiele stron opisuje cudowne właściwości miodu i zachwala jego działanie. Nie ukrywajmy, że wszystkie takie wypowiedzi są zgodne z prawdą. Na przykład na wzmocnienie naszego układu krążenia możemy pić następujący napój:Umyjmy i pokrójmy trzy cytryny (wraz ze skórką). Dodajmy 6 świeżych fig i zmiksujmy całość. Dodaj do tego 25-gramowy słoiczek miodu (uprzednio lekko podgrzany w kąpieli wodnej – to znaczy garnek z miodem wkładamy do garnka wypełnionego wodą). Dodajmy kieliszek rumu i wymieszajmy. Taką miksturę pijmy codziennie przed zaśnięciem.
Miód nawłociowy po mimo tego, iż tak znany, jest niezastąpiony. Jego specyficzna zawartość składników odżywczych, niejednokrotnie przewyższa dostępne w aptekach suplementy. Doceńmy to, czym obdarzyła nas natura i korzystajmy z jej dzieła. Przecież nikt ani nic na świecie, nam tego nie zastąpi. Zdrowy tryb życia, piękny wygląd- to coś, co powinniśmy szanować i nie oszczędzać czasu na jego poprawę. Niestety, obecnie rzadko o tym pamiętamy a naprawdę wystarczy tak nie wiele.