Pierzga pszczela jest produktem pszczelim, który powstaje podczas przetwarzania pyłku kwiatowego przez pszczoły. Jest to cenny surowiec, który zawiera wiele składników odżywczych i ma wiele zastosowań zarówno w kosmetyce, jak i w medycynie.

 

Pierzga pszczela może być spożywana w postaci suchej, po rozpuszczeliu w miodzie lub wodzie. Może być stosowana jako suplement diety w celu poprawy odporności i wzmocnienia organizmu. Może być też stosowana w celu leczenia różnych chorób, takich jak choroby układu oddechowego, choroby skóry i dolegliwości reumatyczne.

Przed rozpoczęciem spożywania pierzgi pszczelej należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą z zakresu apiterapii, ponieważ produkt ten może wiązać się z pewnymi ryzykami, takimi jak reakcje alergiczne.

U niektórych osób może dojść do reakcji alergicznych na składniki zawarte w pierzdze, takie jak pyłek kwiatowy, wosk czy propolis. Reakcje te mogą objawiać się w postaci swędzenia, zaczerwienienia skóry, obrzęków lub duszności. W takim przypadku należy natychmiast przerwać spożywanie pierzgi i skonsultować się z lekarzem.

title Filter     Wyświetl: 
# Tytuł artykułu Autor
1 Wideo prezentacja pierzgi Piotr Gierula